ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΕΕΨΥΒ – ΔΡΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΓΚΥΩΝ

Η Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών υλοποίησε την δράση «Η Τέχνη της Μητρότητας» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μία ομάδα 15 γυναικών κυρίως αναπαραγωγικής ηλικίας – κάποιες εξ αυτών μητέρες, ενώ άλλες μητρικές φιγούρες σε σχολικό πλαίσιο, συναντηθήκαμε επί 6 εβδομάδες. Την ομάδα διηύθυνε η Πρόεδρος της Εταιρείας, Ψυχαναλύτρια Μερόπη Μιχαλέλη με συνδιευθύντρια την Προϊσταμένη του Νοσοκ. «Έλενα Βενιζέλου» Κατερίνα Δαλιάνη.

Στη διάρκεια των 6 εβδομαδιαίων 2ωρων συναντήσεων παρουσιάστηκε κλινικο-θεωρητικό υλικό με ψυχαναλυτική προσέγγιση, στο οποίο οι συμμετέχουσες έκαναν προσωπικές τοποθετήσεις. Τι τους έφερε και τι ζητούσαν από την ομάδα; Η επιθυμία να μεγαλώσουν ανεξάρτητους και ευτυχισμένους ανθρώπους (στο οικογενειακό ή το σχολικό περιβάλλον), η αγωνία να αποφευχθούν λάθη, που θεωρούσαν ότι έκαναν οι δικοί τους γονείς, η επιθυμία για επανόρθωση, η ανάγκη για σωστή πληροφόρηση, το ευρύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά (για τις επαγγελματίες), η ανάγκη μια ομάδας συνοδοιπόρου στη διάρκεια της κύησης, ήταν μερικές από τις αρχικές προσδοκίες των συμμετεχουσών στην ομάδα αυτή.

Μέσα από τις θεματικές που αναπτύχθηκαν –επιθυμία για τεκνοποίηση, η κύηση ως δυνατότητα αλλαγής και επανεκκίνησης, τα χαρακτηριστικά της καλής μητρικής και πατρικής λειτουργίας, η ψυχοσωματική του βρέφους, η συνάντηση Ψυχανάλυσης & Νευροεπιστήμης- η ψυχαναλυτική ματιά προσέφερε στη μητρική τέχνη μια δυναμική μοναδική -σχεδόν μαγική και μια δυνατότητα επανόρθωσης παλαιών τραυμάτων. Η ποιότητα των συναντήσεων αντικατοπτρίστηκε τόσο στην αδιάλειπτη προσέλευση των συμμετεχουσών, όσο και στην θετική τελική αξιολόγηση της δράσης αυτής από την ομάδα. Επίσης, στην διατύπωση του αιτήματος για συνέχιση της ομάδας με την ίδια σύνθεση αλλά και με την παρουσία των συζύγων τους.

Παρακαταθήκη των συναντήσεων είναι η αποσαφήνιση θεμελιωδών ζητημάτων στο ξεκίνημα της ψυχικής ζωής, η επίγνωση των καλών πρακτικών που οι μητέρες εφάρμοζαν ήδη με τα μωρά τους αλλά είχαν ανάγκη να «επικυρώσουν», η ανάγκη της απενοχοποίησης. Η ομάδα συνδημιούργησε και συνκατασκεύασε κάτι δικό της σε αυτές τις συναντήσεις και έδωσε τροφή για σκέψη και ονειροπόληση στις συμμετέχουσες, ως άλλη μητρική λειτουργία.