Προσεγγίσεις ΙΙΙ, Η ψυχογενής ανορεξία του βρέφους, οι συναντήσεις με τα βρέφη Γ. Αμπατζόγλου-Σ. Μανωλόπουλος (επιμέλεια) University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2004.

proseggiseis_white

 

Πρόκειται για τον τρίτο τόμο της περιοδικής έκδοσης της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών που επιμελούνται οι Γ. Αμπατζόγλου και Σ. Μανωλόπουλος. Οι δύο προηγούμενοι με τίτλο: «Προσεγγίσεις της γέννησης» και «Προσεγγίσεις του βρέφους» κυκλοφόρησαν το 1998 και το 2001 αντίστοιχα.

Το τεύχος αυτό περιέχει τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα με τίτλο : «Η ψυχογενής ανορεξία του βρέφους», μετά από ένα εισαγωγικό κείμενο της ψυχαναλύτριας Άννας Ποταμιάνου, περιλαμβάνονται παρουσιάσεις περιστατικών σχετικά με την θεραπεία της βρεφικής ανορεξίας (G. Szwec, Α. Αλεξανδρίδης), βιβλιογραφική ανασκόπηση (Ε.Λαζάρατου) και θεωρητικά κείμενα (Μ. Μιχαλέλη, Γ. Αμπατζόγλου).

Η δεύτερη ενότητα με τίτλο : «Οι συναντήσεις με τα βρέφη» αποτελείται από δύο επιμέρους υποενότητες : η πρώτη παρουσιάζει το θέμα της συνεργασίας των παιδοψυχιάτρων με τα νεογνολογικά τμήματα (Γ. Αμπατζόγλου, Σ.Αμοιρίδου) και την σημασία του βρεφικού στοιχείου στην ψυχοθεραπεία (Σ.Μανωλόπουλος). Στη δεύτερη υποενότητα παρουσιάζεται η εμπειρία συνεργασίας μιας παιδοψυχιατρικής ομάδας με το βρεφοκομείο (Γ. Αμπατζόγλου και συνεργάτες).

Στην τρίτη ενότητα ο καθηγητής ψυχιατρικής Θ. Τζαβάρας, αναπτύσσει έναν θεωρητικό προβληματισμό σχετικά με την υιοθεσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *