ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ B. BRAZELTON

Ενώ τα μωρά μπορεί να μην πουν ούτε λέξη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, εντούτοις γεννιούνται έτοιμα να επικοινωνήσουν μέσω ενός πλούσιου «λεξιλογίου»: Αυτό περιλαμβάνει κινήσεις του σώματος, κραυγές και οπτικές απαντήσεις, που συνθέτουν την πολύπλοκη γλώσσα της βρεφικής συμπεριφοράς, η οποία διαθέτει την δική της εσωτερική λογική. Αλλά πώς μπορούμε να καταλάβουμε το νόημα μιας γλώσσας που εμείς οι ίδιοι ίσως έχουμε να μιλήσουμε από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας;

Όπως σημειώνει ο Dr. T. Berry Brazelton: «Ένα νεογέννητο έχει ήδη εννέα μήνες εμπειρίας όταν γεννιέται». Τα νεογνά, ακόμη και αυτά που μοιάζουν να είναι ευάλωτα, είναι προικισμένα με πολύπλοκες και πλούσιες δεξιότητες, όταν γεννιούνται, προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο τους περιβάλλον. Είναι επίσης σε θέση να «λαμβάνουν μέτρα» και να ελέγχουν με τη συμπεριφορά τους το περιβάλλον τους, όπως με το κλάμα, προκειμένου να λάβουν μια απάντηση από τους φροντιστές τους. Τα νεογνά είναι, ήδη από τη γέννηση τους, κοινωνικοί οργανισμοί, άτομα με τις δικές τους μοναδικές ιδιότητες, έτοιμα να διαμορφώσουν το περιβάλλον τους, αλλά και να διαμορφωθούν από αυτό.

Κλίμακα Εκτίμησης Νεογνικής Συμπεριφοράς (NBAS)
Η κλίμακα NBAS θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη εξέταση νεογνικής συμπεριφοράς. Περιγράφεται καλύτερα ως κλίμακα νευροσυμπεριφορολογικής εκτίμησης. Σχεδιάστηκε για να περιγράψει τις απαντήσεις του νεογέννητου στο νέο εξωτερικό περιβάλλον του και να τεκμηριώσει τη συμβολή του στην ανάπτυξη της αναδυόμενης σχέσης γονέα-παιδιού.

Εξετάζει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και είναι κατάλληλη για την εξέταση νεογνών και βρεφών ηλικίας μέχρι δύο μηνών.

Παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ικανότητες αυτορρύθμισης του μωρού, όπως το πώς διαχειρίζεται το κλάμα, τον ύπνο, το στρες και τη διατροφή του.

Μέχρι το τέλος της αξιολόγησης, ο επαγγελματίας υγείας έχει ένα «πορτρέτο» συμπεριφοράς του βρέφους, στο οποίο περιλαμβάνονται τα δυνατά του σημεία, οι προσαρμοστικές αντιδράσεις του και οι πιθανές του ευπάθειες. Ο εξεταστής – επαγγελματίας υγείας μοιράζεται αυτό το πορτρέτο με τους γονείς, βοηθώντας τους με τον τρόπο αυτό να αναπτύξουν τις κατάλληλες στρατηγικές ενίσχυσης της πρώιμης σχέσης ανάμεσα σε εκείνους και το βρέφος τους.

Όσον αφορά στις μονάδες νεογνών, η κλίμακα ΝΒΑS αποτελεί ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς βοηθά τους επαγγελματίες που εργάζονται με νεογνά, βρέφη και τους γονείς τους, να προσαρμόσουν τις φροντίδες τους προς αυτό, ανάλογα με τη μορφή διάδρασης που χτίζεται μεταξύ τους .

Παρατήρηση Συμπεριφοράς Νεογέννητου (ΝΒΟ)
Η μέθοδος παρατήρησης NBO, είναι ένα εργαλείο βασισμένο στις σχέσεις των παιδιών με επίκεντρο την οικογένεια, σχεδιασμένο να ευαισθητοποιεί τους γονείς στις ικανότητες και την ατομικότητα του μωρού τους, προκειμένου να βοηθηθούν να κατανοήσουν «τη γλώσσα του». Το εργαλείο συμβάλλει έτσι, στην ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης γονέα-βρέφους από την αρχή. Επίσης, στοχεύει στην προώθηση μιας θετικής σχέσης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και των γονέων.

Για εγγραφές πατήστε εδώ.

Συνοπτική Βιβλιογραφία:

http://brazelton.co.uk/courses
http://www.childrenshospital.org/research-and-innovation/research/centers/brazelton-institute/nbo
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD011754/full

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :210-6074205